Makarónky a ich história
Makarónky v podobe koliesok, vyrábané hlavne z bielkov a mandľovej múky, sú zaznamenané už od 9. storočia a to práve v Taliansku. Do Francúzska sa tieto malé zázraky dostali až v toku 1552.
Do dnešnej podoby, kedy tieto dva malé koláčiky lepíme dokopy pomocou krému sa dostali až začiatkom 20. storočia vo Francúzskom cukrárstve Ladurée na Champs-Élysées a dodnes si tento podnik na celom svete drží meno najznámejšieho výrobcu makaróniek.
Ako spoznáme kvalitné makarónky
Tvar makaróniek by mal byť okrúhly, bez bubliniek a prasklín či iných nedokonalostí. Nožička každéj makarónky by nemala chýbať, je to taká vyššia nafúknutá časť na dolnej časti makarónky. Chuť samotnej mandľovej škrupinky by nemala zaniknúť pod horou krému, ale táto kombinácia má byť príjemne vyvážená.
Znakom makaróniek je aj to, že sú krehké, po zahryznutí jemne zachrumkajú ale vo vnútri sú vláčne a mäkkučké.
Makarónky by sa mali vyrábať z pravých mandlí, z ktorých si sami pomletím a poctivým preosievaním vyrobíte mandľovú múku. Ďalej pridaním len bielok, cukru a štipky soli. Žiadne iné prídavné látky nie sú potrebné. V jednoduchosti je chuť a krása. Makarónky sú prirodzene bezlepkové.
Hlavné zásady pri výrobe makaróniek
Po dodržaní týchto zásad, by sa Vám mali tieto malé potvorky podariť 🙂
Ide o tieto zásady:
- celé vajcia si vyberieme z chladničky na linku (aby mali izbovú teplotu) minimálne 1,5 dňa dopredu,
- do bielok, ktoré budeme šľahať na sneh pridáme štipku soli,
- bielka po pridaní soli ihneď šľaháme na maximálnych otáčkach minimálne 10 minút,
- rozvar z kryštálového cukru a vody varíme minimálne nad 100 stupňov celzia,
- šľahame ďalej minimálne ďalších 10 minút, až do úplného vychladnutia, najlepšie robotom,
- rozmixované mandle preosievame s práškovým cukrom minimálne 2x,
- najskôr zmiešame poriadne zmes tejto preosiatej mandľovej múky s cukrom a surovými bielkami,
- potom opatrne zamiesime k nim sneh s rozvarom, pozor: zmes musíme miesiť dovtedy kým neuvidíme, že sa obe zmesy spojili, ale nie príliš dlho, aby sa neprešľahali a cesto tým nesplaslo,
- cesto vytlačiť na plech v podobe vyšších menších koliesok, a poriadne pobúchať plechom aby sa pekne a rovnomerne rozliali a zbavili bubliniek,
- na plechu takto pripravené budúce makarónky necháme schnúť pri izbovej teplote minimálne 45-50 minút,
- čo sa týka samotného pečenia, každý si to musí odsledovať (metódou: pokus-omyl) na vlastnej rúre. U mňa to funguje nasledovne: rozohriata rúra na 150 stupňov celzia a pečiem po dobu 12 minút a hneď bez otvorenia rúry stiahneme na 140 stupňov celzia a pečiem ďalej po dobu 6 minút.
- makarónky po vytiahnutí z rúry necháme na plechu až do úplného vychladnutia,
- najdôležitejší postreh pre to aby sa Vám makarónky vydarili, je piecť v kľude, bez stresu a rušivých vnemov a hlavne s láskou 🙂
Majte sa krásne 🙂
s láskou,
Erika

Previous Story
No story to show!
Next Story