žĺtkové rezy - vynikajúci recept

Cesto

  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 250 g nasekaných vlašských orechov
  • 150 g polohrubej múky
  • 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 6 bielkov
  • maslo na vymastenie plechu
  • polohrubá múka na vysypanie plechu

Žĺtková poleva

  • 6 žĺtkov
  • 250 g práškového cukru

Na ozdobenie

  • čokoláda na varenie (52 % kakaa)

Potrebujeme

  • šľahací mixér
  • metličku na šľahanie
  • plech s rozmermi cca 35 x 40 cm
  • papier na pečenie
  • stierku na rozotieranie žĺtkovej polevy

Cesto

Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme mixérom dopenista. Potom primiešame orechy a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na záver metličkou zľahka primiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme a rovnomerne rozotrieme na plech vytretý maslom a vysypaný múkou. Pečieme v predhriatej rúre približne 25 minút pri 180 °C.

Žĺtková poleva

Žĺtky vymiešame metličkou s práškovým cukrom dohladka.

Žĺtkové rezy

Koláč vyberieme z rúry a na horúci natrieme žĺtkovú polevu, ktorá na koláči pekne zatuhne. Vychladnutý koláč môžeme ozdobiť čokoládovými lístkami, ktoré si vyrobíte tak, že rozpustenú čokoládu nalejete do formy a necháte vytuhnúť. Na rezy hotové lístky prilepíte rozpustenou čokoládou, ktorú nakvapkáte na miesto kde chcete lístok dať 🙂

Dobrú chuť!